I år 2011 ble den generelle folketellingen for den litauiske befolkningen og boliger utført på tradisjonell måte, noe som krevde hjelp fra 6 tusen mennesker ansatt som informasjons samlere. En slik folketelling krevde betydelige økonomiske og tidsmessige kostnader. For å bruke statlige midler effektivt, bestemte Litauens statistikkbyrå å modernisere denne prosessen og bruke nye IT-løsninger implementert av selskapet Novian Systems.
Situasjon
Befolkningen i landet, deres demografiske, sosiale og økonomiske egenskaper, fordeling i boligområder og administrative-territoriale enheter er i konstant endring. Antallet boliger og kvaliteten på dem er også i endring. Derfor oppdateres disse dataene kontinuerlig gjennom folke og boligtellinger.
Problemstilling
Selv om hoved indikatorene som kreves for folketellingen samles inn, lagres og oppdateres i statlige registre og informasjonssystemer, ble folke og boligtellinger fortsatt utført av folketellings ansatte (informasjon innsamlere) som besøker boliger og fyller ut folketellings spørreskjemaer og senere kompilerer og bearbeider data. Denne metoden tar lang tid og krever mye ressurser og kostnader.
Løsning
For å bruke statlige midler effektivt, bestemte Litauens statistikkbyrå å avstå fra den vanlige folketelling metoden og modernisere denne prosessen og bruke nye IT-løsninger implementert av selskapet Novian Systems.
Den nye programvaren ble utviklet, og det moderniserte folketellings data under systemet til det integrerte statistiske informasjonssystemet tillot å gjennomføre folke og boligtellinger basert på administrative data for både piloten 2019 og 2021 folketellingen, ved bruk av data fra 19 hoved statlige registre og informasjonssystemer.
De utviklede og implementerte verktøyene gjør det mulig å motta og kombinere administrative data fra forskjellige datakilder, kompilere statistiske indikatorer operativt og publisere dem i det elektroniske rommet. Disse indikatorene leveres til Litauens offisielle statistikkportal, data kuber som kreves av Den europeiske unions statistiske kontor (Eurostat), og andre brukere av folketellings informasjon.
Resultat
Ved å bruke en ny folketelling metode ble den generelle folketellingen for den litauiske befolkningen i 2021 utført av ikke mer enn bare 5 fagpersoner i stedet for 6 tusen informasjon innsamlere som tidligere. De implementerte forbedringene gjorde det mulig å motta og kombinere administrative data fra forskjellige datakilder, for å raskt utarbeide folketelling statistikk og å publisere den resulterende oppsummerende folketelling informasjonen i det elektroniske rommet.