Kritisk IT-infrastruktur som managed services

Novian Technologies sikrer at kundens IT-infrastruktur brukes på en sikker og effektiv måte gjennom opprettelse, utvikling og forvaltning av kritisk IT-infrastruktur.

Mer

E-reseptsystemet til Novian gjør det mulig for Litauens befolkning å bruke e-resept i EU-landene

Europa
Offentlig forvaltningHelsevern

På en e-resept som er skrevet ut i Litauen kan Litauens befolkning som er på reise, jobber eller studerer hente ut de nødvendige medisinene selv når de er i andre EU-land. På samme måte kan pasienter fra EU-land kjøpe de foreskrevne legemidlene på apotek i Litauen. Informasjonssystemet som gir disse mulighetene ble utviklet og implementert av programmerings selskap Novian Systems på oppdrag fra det litauiske register senteret.

For en oppdatert liste over det stadig økende antallet EU-land der Litauens befolkning kan bruke e-resept klikk her (på litauisk).

Situasjon

Litauens befolkning og befolkning fra andre land reiser mye. Ifølge det litauiske statlige databyrået besøkte mer enn 1 million turister Litauen i løpet av et år i 2022–2023, og det gjennomsnittlige antallet personer som reiste fra Litauen oversteg henholdsvis 700 000. Noen av disse personene reiste til og kom fra europeiske land. I tillegg jobber eller studerer en del av Litauens- og utenlandske befolkning i utlandet.

Som et ledd i digitaliseringen av helsetjenestene har e-resept vært tilgjengelig i Litauen siden 2015. Det ble skrevet ut omtrent 20 millioner e-resepter kun i 2023. Likevel frem til 2024 kunne Litauens befolkning bare bruke papirresept i utlandet. Innbyggere fra andre land som har kommet til Litauen har heller ikke hatt mulighet til å bruke e-resept i Litauen.

Problemstilling

For å gjøre e-resept tilgjengelig for Litauens befolkning i andre EU-land, måtte det eksisterende e-reseptsystemet i Litauen integreres i den enhetlige europeiske infrastrukturen for digitale helsetjenester (eHDSI, eHealth Digital Service Infrastructure).

Denne infrastrukturen, også kjent som MyHealth@EU, omfatter nye elektroniske grenseoverskridende helsetjenester som implementeres i 25 EU-land. Det gir sikker og enkel digital tilgang til medisinske opplysninger for helsepersonell og farmasøytisk personell på et hvilket som helst tidspunkt og på et hvilket som helst sted i EU-området.

For å oppnå dette måtte Litauen utvikle Litauens nasjonale informasjonssystem for e-helses kontaktsenter og integrere det i europeisk infrastruktur for digitale helsetjenester.

Løsning

Ved implementeringen av dette prosjektet ble Litauens nasjonale informasjonssystem for e-helses kontaktsenter opprettet som et delsystem av informasjonsystemet for digitale helsetjenester- og samarbeids infrastruktur (ESPBI IS), som ble integrert i den enhetlige EU infrastruktur for digitale helsetjenester.

Formålet med denne infrastrukturen er å gjennomføre en internasjonal utveksling av e-resepter, dokumenter for utlevering av legemiddel og oversikt over pasientopplysninger med andre EU-land som har lignende kontaktsentere og er integrert i en enhetlig europeisk infrastruktur for digitale helsetjenester.

Utviklingen, implementeringen og integreringen av det nye systemet i det enhetlige europeiske infrastrukturprosjektet for digitale helsetjenester ble utført av programmerings selskap Novian Systems på oppdrag fra litauisk register senteret. Under prosjektet var det også samarbeid med helsedepartementet i Republikken Litauen.

Ved implementeringen av dette prosjektet ble Novian Systems spesialister veiledet av de funksjonelle og tekniske kravene og lovgivningen som gjelder for EU infrastruktur for utveksling av helsedata.

For å kunne integrere den nye funksjonaliteten i systemets eksisterende modulære arkitektur, samtidig som kompatibiliteten til systemet opprettholdes og de høyeste sikkerhetsstandardene sikres, har den fått autonomi og blitt separert fra kjernesystemet. Dette gjorde det enkelt å administrere og oppgradere uten å påvirke ytelsen til hele systemet, i tillegg til å sikre optimal ytelse.

Det er også viktig at det nye systemet er ekstremt enkelt å bygge ut og er forberedt for høy belastning, slik at det fungerer problemfritt selv når antallet brukere øker. Systemsikkerheten ivaretas på ulike nivåer, fra autentisering og autorisering til datakryptering og revisjon.

HL7 FHIR- og CDA-protokollene for utveksling av helsedata, som det ble enighet om i prosjektet, muliggjør effektiv og pålitelig datautveksling mellom ulike systemer, noe som sikrer omfattende kompatibilitet og fremtidige utviklingsmuligheter.

Resultat

Systemet gjør det mulig for Litauen å utveksle data for e-resept og annen relevant informasjon i hele EU-område.

På denne måten kan Litauens befolkning som har fått skrevet ut e-resept, kjøpe de legemidlene de trenger i andre EU-land som Litauen allerede har implementert en grenseoverskridende tjeneste for e-resepter med, ved å vise frem et identitetsdokument.

På samme måte kan pasienter som kommer fra andre EU-land som Litauen utveksler data for e-resept med hente ut sine medisiner på e-resept på litauiske apotek.

For dette formålet må den personen som er bosatt i et annet EU-land gi farmasøyten et identitetsdokument og/eller et annet dokument eller informasjon som kreves av det andre EU-landet der e-resepten ble skrevet ut, i samsvar med landets krav (den relevante listen over land og muligheter for å bruke den grenseoverskridende tjenesten for e-resept er tilgjengelig her (på litauisk)).

Ved utgangen av 2024 var grenseoverskridende tjenesten for e-resept tilgjengelig for Litauens befolkning i Latvia, Polen, Spania, Hellas, Portugal og Estland. Innbyggere fra disse landene som kom til Litauen hadde også denne muligheten. Listen over landene er stadig økende.

Effektive IT-løsninger og tjenester

Teknologi for dine formål

Kontakt oss