Kritisk IT-infrastruktur som managed services

Novian Technologies sikrer at kundens IT-infrastruktur brukes på en sikker og effektiv måte gjennom opprettelse, utvikling og forvaltning av kritisk IT-infrastruktur.

Mer

Novian økt andel av inntektene fra finans- og bedriftssektoren

Nyheter
2021 / 04 / 26
5 MIN. LESING

Novian IT-infrastruktur- og programvaretjenestegruppen hadde en samlet omsetning på EUR 24,1 millioner i 2020, eller 2,6 % mer enn i 2019. Gruppens samlede EBITDA var EUR 1,8 millioner og sammenlignet med 2019 vokste 14,9 %. Novian gruppens nettoresultat for året, eksklusive engangs- og atypiske tap i verdien av investeringer, var EUR 0,6 millioner og økte med 54,5 % sammenlignet med 2019.

Beregningen av resultatene til Novian gruppen er basert på de reviderte 2020-resultatene til Novian Technologies, Novian Systems og Zissor.

«Fjoråret var en utfordrende tid for organisasjoner. På grunn av pandemiens restriksjoner ble digitalisering enda mer relevant. –Fra fjernarbeid til «smarte» data, kunstig intelligens og automatiseringsmuligheter, som muliggjorde ytterligere forretningskontinuitet og robusthet. I den sammenheng streber vi etter å skape verdier for bedrifter og organisasjoner ved også å tilby integrerte IT-tjenester som spenner fra å lage en digital transformasjonsstrategi til dens implementering i tråd med en organisasjons spesifikke behov, sier Evaldas Rekus, Novian dagligleder.

Geografien for virksomheten til konsernets selskaper var i det vesentlige uendret i fjor: Novian gjennomførte prosjekter i 31 land. Av inntektene ble 17,2 millioner euro eller 71 % tjent i Litauen, en økning på 2,9 millioner euro fra 2019. I løpet av 2020 kom 8 % av gruppens inntekter fra prosjekter i Estland, 4 % i Storbritannia, og 3 % hver i Norge, Rwanda og Burundi.

I de ulike sektorene ble 29 % av inntektene i 2020 oppnådd i offentlig sektor, 34 % i bedriftssektoren, 22 % i finanssektoren og 12 % i akademisk sektor. I løpet av de siste tre årene har finans- og bedriftssektorens andel av «Novian» gruppens inntekter vokst fra 41 % til 56 %, mens den offentlige sektors andel krympet fra 53 % til 29 % og andelen til den akademiske sektoren vokste fra 3 % til 12 %. Ifølge lederen, etter hvert som IT-ordningene utvides, blir Novian selskapenes ferdigheter i å kombinere eldre digitale teknologier med nye ekstremt viktige.

E. Rekus sier at endringene i inntektsstrukturen skyldtes Novian selskapers økende oppmerksomhet på forretningsbehov og spesialisering etter hvert som den digitale transformasjonen skrider frem – spesielt i finans-, detaljhandels- og offentlige tjenestesektorer, hvor muligheter for å bruke Big data og kunstig intelligens er relevante. De siste årene har Novian gitt mye oppmerksomhet til prosjekter som involverer høyytelses dataenheter og digitisering.

«Vi har et unikt potensiale i regionen til å håndtere komplekse, storskala digitiseringsprosjekter som tilpasser det digitiserte materialet for videre bruk. Dette er muliggjort av både programvaren vi har utviklet og erfaringen vi har samlet, for eksempel i svært store dokument digitiserings prosjekter som Andmevara Services og Andmevara SRL har utført ved Estlands nasjonale arkiv, Moldovas matrikkel og i andre arkiver. Det norske magasinmaterialet digitisert av Zissor og Andmevara Services i 2020 overføres umiddelbart på nett og metadataene som lages gjør det mulig å bruke det i videre aktiviteter.

Vi ser store muligheter på dette området – rask og høykvalitets digitisering av store datamengder er relevant for akademisk, offentlig, forlags- og arkivsektoren», sier Novian dagligleder.

Innovative Novian Technologies prosjekter

Ifølge reviderte tall hadde det viktigste Novian selskapet på teknologiområdet, Novian Technologies (kjent frem til slutten av 2020 som «BAIP»), en omsetning på 18,2 millioner euro i 2020, eller 6,7 % mer enn i 2019. Nettoresultatet for perioden var EUR 0,8 millioner og økte 67,5 % fra året før. Også innen teknologiområdet opererer Andmevara Services OU i Estland og Andmevara SRL i Moldova.

I dette forretningsområdet tjente bedrifter mest i 2020 i bedriftssektoren, med 37 % (mot 36 % i 2019), med 25 % tjent innen finans (20 % i 2019), 21 % i offentlig sektor (39 %). i 2019) og 14 % i akademisk sektor (3 % i 2019). Novian teknologiselskaper gjennomførte prosjekter i 30 land i 2020.

Bemerkelsesverdige prosjekter på dette området i 2020 inkluderte moderniseringen av en klynge av høyytelses dataenheter som vil gi Vilnius universitet et internasjonalt konkurransefortrinn og utplassering av høyytelses dataenheter i mer enn 10 land i Afrika, hvor tusenvis av mennesker dør på grunn av naturkatastrofer hvert år og tap løper inn i millioner. Å bruke dem til å modellere konsekvensene av klimaendringer er svært viktig.

«Det var også bemerkelsesverdige prosjekter for å lage IT-infrastrukturen for Litauens statlige ski (GovCloud) og utvide bank selvbetjenings systemer eller infoterminaltjenester i den baltiske regionen. Vi gjennomførte mange andre prosjekter som også skapte reell verdi og støtte,» sa Gytis Umantas, leder for teknologiområdet og Novian Technologies dagligleder.

Han bemerket at det også var viktig at når logistikk- og tjeneste eksport forholdene endret seg på grunn av den globale pandemien, klarte Novian Technologies raskt å refokusere og oppfylle sine forpliktelser overfor kunder. «Våre logistikkferdigheter vokste til ekspertnivå, og vår modell for å bruke lokale partnere til å tilby tjenester i fjerne land slo svært godt rot og fortsetter å bli brukt,» sa leder.

Novian Technologies eksperter utviklet også en proprietær metodikk, kjent som «MigrITIS», for migrering av IT-systemer, basert på hvilken alle prosjekter for å migrere «Oracle» og andre IT-systemer nå utføres.

Novian Systems utvidet sitt utvalg av programvaretjenester

Novians hovedselskap for programvaretjenester – Novian Systems (kjent frem til slutten av 2020 som Algoritmu Sistemos), hadde revidert inntekt på 2,8 millioner euro i 2020, eller 2,4 % mer enn i 2019. Nettoresultatet for perioden var 0,3 millioner euro og økte 57,4 % fra året før (nettoresultatet er vurdert eksklusive engangstap og atypiske tap i verdien av investeringer i datterselskaper og inkluderer ikke omsetning og nettoresultat til det fusjonerte selskapet Acena).

I 2020 var det stort fokus på rasjonalisering av driften innen programvaretjenester. «Novian Systems» integrerte det estiske selskapet Andmevara AS, som det kjøpte opp fra INVL Technology i 2019, og ved årsskiftet annekterte Acena, en leverandør av forretningsanalyse- og prosess automatiserings løsninger, og tilbyr dermed et bredere spekter av programvaretjenester. For tiden opererer i dette området Novian Systems og i Estland baserte Andmevara AS.

De siste to årene har selskapene som jobber i programmeringsområdet (inkludert Acena) gjennomført prosjekter i 8 land, og konsentrert det meste av aktivitetene sine i Litauen. I fjor tjente de 80 % av inntektene sine i Litauen og 18 % i Estland. Offentlig sektor sto for 60 % av inntektene deres i fjor (mot 64 % i 2019), mens omtrent en fjerdedel kom fra bedriftssektoren (22 % i 2019).

«Utvalget av programvaretjenester som er relevante for bedrifter og organisasjoner har utvidet seg i det siste, så vi er klare til å tilby både forretningsoptimalisering og større dataanalyse, robotikk og kunstig intelligens løsninger, samtidig som vi fortsetter å fokusere på å utvikle informasjonssystemer for behov for spesifikke områder,» sa Elena Vengriene, leder for programvare tjenesteområdet og Novian Systems dagligleder.

Det mest bemerkelsesverdige av prosjektene som er utført inkluderer utvikling og distribusjon av en intelligent kontroll prosess styrings delsystem for Litauens statlige skattetilsyn og et prosjekt for tjenester kontrollert av litauisk tale som øker tilgjengeligheten til e-produkter og tjenester på litauisk språk.

I tillegg har Novian Systems levert løsninger som mikrotjenester, nettsky databehandling, dataanalyse og modernisering av folketellingsdata til Litauens integrerte statistiske informasjonssystem. Ved bruk av programvare vi har utviklet, blir Litauens folke- og boligtelling for 2021 utført ved å bruke dataene til 19 statlige hovedregistre og informasjonssystemer. I stedet for de 6000 tellingsansatte som tidligere var nødvendig, er det i år tilstrekkelig med fem spesialister.

Zissor digitiserte aviser sammen med Andmevara Services

Det norske selskapet Zissor, en leverandør av medieovervåkings programvare og digitiserings tjenester, hadde i fjor reviderte inntekter på EUR 711 000 (0,4 % mer enn i 2019), mens nettoresultatet var EUR 68 000 eller dobbelt så mye som i 2019. Selskapet tjente mesteparten av omsetningen, 58 % i Storbritannia, og en femtedel i Sverige, og utfører også prosjekter i Norge, Tyskland, Hellas og andre land.

Bemerkelsesverdig blant Zissors prosjekter er digitiseringen av de norske magasinene Motor og Sykepleien. De ble digitisert automatisk ved bruk av Zissor Content system, mens skanning ble utført av Andmevara Services. Det amerikanske selskapet Magnolia Clipping & Broadcast Monitoring begynte også å bruke Zissors medieovervåkings programvare, og andre prosjekter ble implementert.

Novian gruppens selskaper i de baltiske landene, Norge og Moldova sysselsetter rundt 170 fagfolk. Novian gruppen av virksomheter eies av INVL Technology, et selskap som investerer i IT-virksomheter.

Presentasjon: Novian-selskapenes konsernresultater for slutten av 2020 (på engelsk).

Effektive IT-løsninger og tjenester

Teknologi for dine formål

Kontakt oss